ОсобливостіШвейцарські Альпи

Швейцарські Альпи — гірський регіон, який став домом для найкращих гірськолижних курортів світу, які щороку залучають мільйони любителів зимових видів спорту.

Автор: Марина К.

8 хвилин читання

Тут знаходяться тисячі кілометрів трас різної складності, незаймані схили для фрірайду, парки для сноубордистів та багато інших активностей. Ті, хто втомився від спусків, можуть провести час на термальних джерелах, спа-центрах та на цікавих фестивалях. У Швейцарських Альпах розташовані відразу кілька найбільш високогірних об'єктів - ресторан, метро і залізнична станція, що обертається. Звичайно, все це доповнюється фантастичними пейзажами, які однаково вражають у будь-яку пору року. Особлива магія тут панує взимку та навесні - в період цвітіння лугів.

Географія Швейцарських Альп

Швейцарські Альпи займають 60% загальної території Швейцарії . Вони розташовані на південь від Швейцарського плато і на північ від національного кордону і складаються з кількох гірських масивів. Найвідоміші з них - Пеннінські, Бернські та Східні Альпи. Тут знаходяться 48 із 82 альпійських гір-чотирьохтисячників. Найбільш високі з них - Маттерхорн (4478 м), Монте-Роза (4634 м), Будинок (4545 м), Ліскамм (4527 м) та Вайсхорн (4506 м).

Льодовики Швейцарських Альп займають площу 1220 км², що становить приблизно 3% загальної території країни та майже половину від загальної кількості всіх альпійських льодовиків.

В оточенні гірських гряд знаходяться три озера: Женевське , Боденське та Люцерн.

На території цього регіону розташовані 16 франко та німецькомовних кантонів.

Міста та курорти Швейцарських Альп

Верб'є. Найкращий курорт у франкомовній частині Швейцарських Альп та один із найекстремальніших напрямків у цьому регіоні. Тут знаходиться одна з найнебезпечніших трас у світі - Тортін (Tortin). Сюди їдуть, переважно, дуже досвідчені лижники та сноубордисти, а також любителі фрірайду — катання незайманим снігом. Верб'є може похвалитися трьома ресторанами, які відзначені у червоному гіді Michelin.

Церматт. Один із найпрестижніших курортів регіону, розташований біля гори Маттерхорн. Він неодноразово був включений до списку найкращих альпійських курортів Best of the Alps. Тут заборонено рух на паливному автотранспорті — дістатися до Церматту можна лише електромобілем або навіть каретою, запряженою кіньми. Цей курорт найбільше підходить досвідченим любителям зимового відпочинку через досить круті та складні схили.

Лейкербад. Найбільший термальний курорт Швейцарських Альп. Тут розташовано 65 гарячих джерел із постійною температурою води +51ºС. Купання в цих водах корисне для людей із хворобами опорно-рухового апарату, нервової та серцево-судинної систем, а також дихальних шляхів. Загалом у Лейкербад приїжджають за розслабленням, відновленням сил та процедурами для підтримки молодості. Також на курорті можна покататися на схилах перевалу Торрент.

Саас-Фе. Один із найбільш високогірних курортів цієї території, оточений тринадцятьма чотиритисячниками. Зона катання складається із чотирьох частин. Найбільшою з них є Саас-Фе. Курорт найкраще підходить для лижників із середнім рівнем майстерності, для яких тут є довгі та нескладні червоні траси. У Саас-Фе також є чудові парки для сноубордистів і траси для катання на бігових лижах.

Гштаад. Село на кордоні німецької та французької частин Швейцарських Альп, де змішалися культури та мови. Це один із найдорожчих гірськолижних курортів у регіоні, який ідеально підходить для новачків та дітей. Окрім зимових видів спорту туристів сюди приваблюють численні ресторани, деякі з яких відзначені у гіді MIchelin. Тут часто можна побачити зірок кіно, музики, політики та бізнесу, які цінують самотність Гштаада та його найвищий рівень сервісу.

Гріндельвальд. Ще один мальовничий та фешенебельний курорт Швейцарії. Це знаменита база для скелелазіння та підйому на північний схил гори Ейгер. У 1908 році тут була побудована перша альпійська канатна дорога. У Гріндельвальді є умови для катання туристів з різним рівнем підготовки, а також для нічних спусків. На курорті можна пограти в теніс, сквош, боулінг, більярд, поплавати в басейні, відпочити в спа-центрі і т.д.

Давос. Курорт, що став популярним завдяки Всесвітньому економічному форуму, що проводиться тут щорічно на початку зими. Це одне з найкращих місць Швейцарських Альп для катання на сноуборді — воно також сподобається фрірайдерам та любителям нічного катання. Під час негоди можна провести час у спортивному центрі, де можна покататися на ковзанах, пограти в керлінг та спробувати свої сили у багатьох інших активностях.

Що потрібно зробити туристу в Швейцарських Альпах

Проїхати поїздом казковою залізницею Горнерграт (Gornergratbahn). Маршрут проходить від села Церматт до плато Горнерґрат на висоті понад 3000 метрів. Поїздка займає 40 хвилин, під час якої мандрівники можуть насолодитись неймовірними альпійськими краєвидами. Провести день у найбільшому термальному центрі Європи – Burgerbad. Тут знаходяться 10 критих та відкритих басейнів з водою різної температури, а також сауни, лазні, джакузі, фітнес-студія тощо.

Побувати в найвищому гірському метро в світі - Metro Alpin, розташованому в Саас-Фе. Воно знаходиться у скелі та піднімає пасажирів на вершину Міттельаллалін (3457 м). Поїздка займає лише три хвилини.

Спробувати справжнє швейцарське сирне фондю. Найчастіше воно складається з розтоплених сирів грюєр та ементаль, з додаванням сухого білого вина та спецій. Ця суміш подається у спеціальному посуді (фондюшниці), який постійно підігрівається на вогні. Фондю їдять, занурюючи шматочки хліба в цю гарячу масу. Також у Швейцарії обов'язково варто скуштувати сир раклет, який подається особливим чином. Береться половина сирної головки, нагрівається на вогні або за допомогою пальника, щоб верхній шар розплавився - нагріту масу ножем зчищають на тарілку, де лежить гарнір. 

Втратити дар мови від краси на найвищій залізничній станції Європи — горі Юнгфрауйох (3 463 м). Її друга назва – «Вершина Європи». Поїздом сюди можна дістатися з Гріндельвальда . Більшість шляху пролягає через фактурні гірські тунелі. З Юнгфрауйох відкривається фантастичний краєвид на сусідні гори Айгер (3970 м) та Менх (4099 м). У 600 метрах звідси знаходиться не менш знаменита метеостанція "Сфінкс" . 

Пообідати в самому високогірному ресторані планети, що обертається, — Allalin. Він знаходиться на вершині Міттельаллалін і за годину робить один оборот. За цей час можна розглянути півтора десятки чотиритисячників, насолоджуючись чудовою їжею.

Найкращий час для поїздки до Швейцарських Альп

У Швейцарських Альпах помірно континентальний клімат. Температурні показники зменшуються при піднятті гори. Зима тут — сніжна та холодна. Середня денна температура в січні варіюється від -5 до -10ºС. Влітку стовпчик термометра піднімається до +10. Сніговий покрив досягає максимальної висоти у квітні. На висоті від 2500 м він тримається майже цілий рік.

В останній тиждень січня курорт Шато д'Е вже понад 40 років приймає Міжнародний фестиваль повітряних куль. Ці надувні гіганти виглядають особливо вражаюче на тлі засніжених гір у темну пору доби. Вони нагадують величезні ліхтарі, що світяться, які вільно ширяють у небі.

Влітку (липень-серпень) на гірськолижному курорті Верб'є проходить фестиваль класичної музики Verbier Festival. Окрім виступів різних колективів, тут проводяться лекції, дискусії та майстер-класи. Особливий інтерес викликає концерт експериментального оркестру, який щороку складається з різних музикантів віком до 30 років.

Відповідні тури в Швейцарію

Читайте статті про подорожі в Швейцарію: цікаві місця, поради, та багато іншого.

Більше з цієї категорії

Читайте також інші статті з категорії Особливості

Отримуйте ексклюзивні ціни