Про ШвейцаріюДе і що робити у Швейцарії

Швейцарія, для багатьох, асоціюється зі стабільністю та процвітанням. Це країна з найнадійнішими банками, найточнішим годинником у світі, і, звичайно, найсмачнішим шоколадом та сиром. Однак є деякі особливості, про які буде корисно знати

Автор: Ната У.

5 хвилин читання

Берн

Швейцарія цікава тим, що де-юре в ній немає столиці. Але, власне, столицею вважається Берн. Це невелике і затишне місто і, на думку багатьох швейцарців, найкрасивіше. Середньовічні вулички Старого міста, Годинникова вежа та Кафедральний собор – розкажуть про історію колишнього життя Берна. Також обов'язково прогуляйтеся площею, де розташована будівля парламенту і помилуйтеся фонтанами перед ним — символом 26 кантонів.

Цюріх

Цюріх — неофіційна столиця Швейцарії, місто, яке вражає своєю розкішшю та багатством. Його ще називають батьківщиною швейцарських годинників та банків. Напрочуд гарне місто, з багатою історією та традиціями. Тут можна відвідати Швейцарський Національний Музей, Кунстхаус, церкву Фраумюнстер. А ще - прогулятися Китайським садом і Ботанічним садом Цюріхського університету.

Женева

Женева — затишне місто, багате на культурні пам'ятки та мальовничі місця. Прогуляйтеся Старим містом вздовж Женевського озера і помилуйтеся одним з найбільших фонтанів Jet d'Eau. Тим, кому подобаються музеї та екскурсії, варто відвідати CERN, саме там знаходиться Великий адронний колайдер, а також Палац націй ООН.

Базель

Насолоджуйтеся розміреним життям тихого Базеля – культурної столиці Швейцарії. Пішохідні вулички, пам'ятники, фонтани, милі затишні дворики, старі церкви, антикварні крамниці, магазини шоколаду – все це ви знайдете у цьому місті.

Церматт

Відомим гірськолижним курортом та незмінною меккою альпінізму є містечко Церматт. Він унікальний насамперед тим, що тут заборонено рух звичайного автотранспорту. Доїхати до міста можна лише поїздом або електромобілем, а також кінним візком. Лижні траси в Церматті найбільше підходять для досвідчених лижників, але і для новачків існують варіанти. Для тих, хто не є шанувальником спусків на лижах та сноубордах, є піші маршрути околицями. Якщо приїхати до Церматту влітку, то обов'язково потрібно покататися гірським потягом Горнерграт, який їде на висоту 3089 метрів. Краса гір, чисте повітря та гора Маттерхорн назавжди залишать слід у пам'яті.

Лейкербад

У Лейкербаді ви зможете поєднати гірськолижний відпочинок з оздоровчим, оскільки цей курорт є одним із найбільших термальних курортів Альп і найбільше підходить для сімейного відпочинку.

Національні особливості

  • Швейцарці доброзичливі та гостинні. Вони дуже дбайливо ставляться до старовинних традицій та звичаїв. З місцевих святкових заходів можна відзначити Кнабеншиссен - щорічне змагання зі стрільби з мішеней, фестиваль гурманів у Санкт-Моріці, карнавал у Люцерні, Бернський карнавал, карнавал у Базелі, джазовий фестиваль у Монтре, Женевську ескаладу.
  • Більшу частину населення країни становлять германошвейцарці (понад 4,5 млн. осіб) на другому місці — франкошвейцарці (близько 1,5 млн. осіб), третє місце у італошвейцарців (понад 0,4 млн. осіб), частина (близько 1%) ) - ретороманці. Мешканці різних кантонів часто висміюють діалект один одного та місцеві звичаї, особливо це стосується германошвейцарців та франкошвейцарців. Але в цілому жителям цієї країни агресія не властива, а такі особливості конфедеративного існування ніяк не позначаються на спокійному способі життя.
  • Жителі країни досить скромні та ввічливі. Їм притаманне применшення своїх заслуг, вони не схильні хвалитися своїми досягненнями та багатством. Винятком є ​​гордість за свою країну — про Швейцарію вони люблять поговорити, причому роблять це з особливою наснагою.
  • Ще однією особливістю швейцарців є відсутність спонтанності. У них не прийнято влаштовувати незаплановане свято, приходити в гості без запрошення, зателефонувати, аби просто побалакати. У Швейцарії цінують свій час, тому будь-яке порушення розцінюється як вторгнення в особистий простір.
  • Коли найкраще їхати до Швейцарії?

    Швейцарія - відмінне місце для відпочинку будь-якої пори року. Якщо ви любите кататися на лижах і займатися іншими зимовими видами спорту, природно, зима - найкращий час для відвідування (хоча деякі гірськолижні курорти Швейцарії функціонують до квітня-травня, тому що в гірських регіонах сніг лежить понад 6 місяців на рік). Літо - популярний час для відвідування, хоча дощі та холодні дні, не рідкість навіть у липні-серпні. Температура повітря вдень +20 °C - +30 °C, вночі температура повітря може зменшуватися до +9 °C. Взимку та влітку ціни на проживання в готелях досягають свого піку, тому відвідування Швейцарії восени чи навесні також може бути гарним вибором. Це чудовий час, щоб неквапливо познайомитися з містами та визначними пам'ятками.

Відповідні тури в Швейцарію

Читайте статті про подорожі в Швейцарію: цікаві місця, поради, та багато іншого.

Більше з цієї категорії

Читайте також інші статті з категорії Про Швейцарію

Отримуйте ексклюзивні ціни